Kannuksessa jatkaa tarhanjohtajana tarhan entinen työnjohtaja Jenni Koivukoski. Jenni löytyy numerosta 050-430 5290 ja sähköpostilla jenni.koivukoski@pohjantaimi.fi.

Jenni on jo vakuuttanut työskentelyllään työnjohtajana ja uskomme vahvasti hänen kykyihinsä myös tarhanjohtajana.

Tiedote 29.8.2022 

Pohjan Taimi jatkaa kasvua hankkimalla kaksi taimitarhaa Taimi-Tapio Oy:n konkurssipesältä. Hankittavat taimitarhat sijaitsevat Vierumäellä ja Virttaalla ja tämän jälkeen Pohjan Taimi palvelee asiakkaita viiden taimitarhan tuotannolla.

Taimitarhojen toiminnan siirto toteutetaan kahden viikon kuluessa.  

Lisätiedot:

Jaana Mannermaa

Myyntijohtaja

Pohjan Taimi Oy

0400-292285

jaana.mannermaa@pohjantaimi.fi

Taimitarhanjohtaja Veli-Matti Vihanta jää pois Kannuksen taimitarhalta ja siirtyy muihin tehtäviin 1.6.2022. Tarhan johdossa toimii Jaana Mannermaa 0400-292285, jaana.mannermaa@pohjantaimi.fi siihen asti, kunnes löydämme uuden henkilön tarhan johtoon.

Kiitämme Veli-Mattia kaikista vuosista, jotka hän on Pohjan Taimen palveluksessa ollut ensin Kannuksen taimitarhalla työnjohtajana ja vuodesta 2015 lähtien tarhan johdossa ja toivotamme hänelle onnea uusiin haasteisiin.

Uutta kasvua upouudessa kasvihuoneessa, hyvä sieltä on pienten ponnistaa 😊

Aurinko paistaa joka päivä yhä korkeammalta, kevät lähestyy😄 Jos innostaa kesätyö raikkaassa ulkoilmassa, laitahan hakemusta tulemaan eri tarhoillemme, Ketolaan Rainerille, Kannukseen Veli-Matille ja Juukaan Tomille. Yhteystiedot löydät Kesätöihin-osiosta. Huomaa myös, että tarvitsemme työvoimaa myös syksyn lähetyksiin ja pakkauksiin, joten ilmoitathan halukkuutesi myös syyssesonkiin.

Kemijärven ja Kannuksen taimitarhoilla meillä on auki myös pitempiaikaisia työpaikkoja. Puutarha-tai metsäalan koulutus ja/tai alan työkokemus katsotaan eduksi. Jos taimitarha-alan monipuolinen tehtäväkenttä innostaa, ota rohkeasti yhteyttä. Tehtävissä vaaditaan vähintään tyydyttävää englannin kielen taitoa.

Kannuksessa haussa myös sähkö-, automaatio- tai koneasentajan kokemusta omaava työntekijä Työsuhde mahdollisuus vakinaistaa koulutuksesta ja työkokemuksesta riippuen. Hyvä englannin kielen taito välttämätön.

Vuosi on taas päättymässä hieman samoissa merkeissä kuin edellinenkin. Korona kuritti meitä kaikkia melkoisella voimalla koko vuoden. Taimitarhoilla on ainakin toistaiseksi vältytty tartunnoilta ja taimet ovat suunnitellusti pakattuna pakkaseen kotimaisen ja paikallisen henkilöstön voimin. Siltä osin voimme siirtyä turvallisin mielin joulun odotukseen.

Metsänhoitopalveluissa on ollut melko hankala vuosi, kun ulkomaista työvoimaa ei ole saatu niin paljoa Suomeen kuin oltaisiin haluttu. Onneksi kaikki sitoumukset pystyttiin juuri ja juuri hoitamaan kunnialla loppuun saakka. Kiitos siitä kuuluu yhteistyökumppanillemme Skogranille ja palveluita pyörittävälle henkilöstöllemme Tapanille, Jaanalle ja Juhalle.

Vuoden aikana olemme kuulleet hyvin huolestuttavia puheenvuoroja ja kantoja, jotka saattavat ajan kanssa kaataa koko Suomen metsätalouden. Tässä kohden on hyvä ottaa huomioon joitakin seikkoja. Luonnonsuojelupuoli ajaa ohjelmaa, jolla luotaisiin metsiimme sellaisia ekosysteemejä, joita maassamme ei ole ollut oikeasti ja todistettavasti satoihin vuosiin. Kestävä metsänhoito turvaa puuston kasvun lisääntymisen ja puumäärien kasvun metsissä tasaisesti. Lisäksi se tuo töitä ja tuloja suurelle joukolle suomalaisia.

Suojeltu metsä sulkeutuu noin 50 vuoden sisällä joka tapauksessa ja kuolemaa alkaa pian tapahtua samaan vauhtiin kuin kasvuakin. Päästötaso siis saavuttaa tuottokyvyn nopeasti. Toinen ongelma suojelussa on kuusen ja koivun ikä. Koivu alkaa lahota jo 70 – 90 vuoden iässä normaalisti ja kuusenkin kasvu hiipuu olemattomaksi 100 ikävuoden jälkeen. Lahoava puu tuottaa myös metaania hiilidioksidin lisäksi, mikä horjuttaa vanhojen metsien suojelun järkevyyttä. Kuusi tulee valtaamaan kaikki hoitamattomat paikat, mikäli se vain pystyy uudistumaan maapohjassa. Kuusta seuraa helposti soistuminen ja siten koko puuston menetys ajan kanssa. Suomi siis soistuu, ellei metsiä hoideta. Hoitamattomaan metsään on myös turha mennä marjoja etsimään. Mikäli löydät hyvin marjoja, et ole luonnon tilassa olevassa metsässä.

Turvetuotannon kautta uhataan nyt myös koko metsänistutusta ja taimituottajia. Toimivia vaihtoehtoja turpeelle ei vain tunnu löytyvän mistään ja miksi se edes pitäisi vaihtaa mihinkään luonnottomaan. Paras kasvuturve on nuorta 20 – 200 vuotta vanhaa eli mahdollisimman vähän maatunutta. Me emme ole kiinnostuneet maatuneesta turpeesta, koska sen fysikaaliset, kasvatukselle edulliset ominaisuudet ovat tuhoutuneet maatumisen mukaisesti. Kasvuturpeen poistuminen markkinoilta tarkoittaisi yksinkertaisesti sitä, että 160 miljoonaa uutta metsäpuuta jäisi Suomessa kasvattamatta tai niitä alettaisiin kasvattaa esimerkiksi venäläisessä turpeessa. Mitähän järkeä siinäkin olisi?

Tässä turvekysymyksessä erityisesti on huomattavissa se ikivanha periaate toiminnassa koko EU:n tasolla, joka kiteytyy suomalaiseen sanontaan erittäin täsmällisesti: ”Kateus vie kalatkin vesistä”. Ja tuo ajatus on ollut turpeen osalta havaittavissa Horti Fair -messuilla jo 2000 -luvun alulta alkaen.

Toinen huoli minulla henkilökohtaisesti on se, että metsien pakkosuojelulla heikennetään oleellisesti metsiemme kykyä sitoa hiilidioksidia ilmakehästä ja samalla vielä viedään ammatit ja toimeentulot suurelta joukolta suomalaisia. Eli lyhyesti sanoen tehtäisiin ilmastolle pahin mahdollinen temppu – tuo ei ole oikeaa ilmastopolitiikkaa.

Tässä hieman ajateltavaa politikoille ja meille muillekin.

Hyvää Joulua Onnellista Uutta Vuotta 2022 toivottaen!

Rauno Kataja

Näin se on taas saatu yksi metsänviljelykausi päätökseen. Hyvän kesän ansiosta taimet ovat kasvaneet hyvin ja myös ensi vuonna on lupa odottaa hyviä ja laadukkaita taimia metsiä uudistamaan ja hiiltä sitomaan. Metsäsektorin näkymät näyttävät hyvilltä ja puukauppa käy vilkkaana. Mekin panostamme kasvuun lisäämällä kasvatuskapasiteeettia Kannuksen taimitarhalle, rakenteilla on kaksi uutta 3000 m2:n kasvihuonetta.

Kiitos kuluneesta kaudesta työntekijöille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille!

Kevät on kääntynyt kesäksi ja taimenistutus käy vilkkaasti metsissä. Kevään taimet on aika lailla myyty, toki tarhoilta voi tarkemmin tilannetta kysyä ja sopia taimikaupoista vaikkapa syksylle, jos kevät ei enää onnistu.😊
Mukavaa kesää kaikille toivottaa Pohjan Taimen väki.😎

Pohjan Taimi Oy hakee keväälle ja kesälle 2021 toimeliaita työntekijöitä taimitarhoille. Mikäli olet valmis ulkotöihin etkä pelkää käsiesi likaantumista, laita oman alueesi taimitarhalle vapaamuotoinen hakemus.

Lisätietoja kesätöistä löydät sivuiltamme ”kesätöihin” otsikon alta.

Olemme tehneet pieniä muutoksia henkilöstön työtehtävissä. Palvelupuolen positiivisen kehityksen ja kasvun myötä lisäämme henkilöstöresursseja sinne. Tästä syystä Jaana Mannermaa Juuan taimitarhalta siirtyy Juhan ja Tapanin avuksi hoitamaan istutus-ja taimikonhoitopalveluita, lähinnä Pohjanmaa-Kainuun alueella.

Juuan taimitarhaa johtamaan olemme valinneet Tomi Tukiaisen. Tomi on koulutukseltaan luonnontieteiden kandidaatti ja omaa pitkän yhdeksän vuoden kokemuksen Juuan taimitarhalta, hän on ollut töissä vuodesta 2011 lähtien joka vuosi osa-aikaisena työntekijänä. Näemme kokemuksen taimitarhalta yhdistettynä matemaattiseen osaamiseen ja nuoruuteen hyvänä kombinaationa tehtävän hoitamiseen. Tomi aloitti työt 1.3.2020. Tomin tavoittaa numerosta 044-527 3453 ja sähköpostilla tomi.tukiainen@pohjantaimi.fi.

Minä kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita hyvästä yhteistyöstä ja toivon sen jatkuvan yhtä hienosti Tomin kanssa. Minä tulen jatkossa jatkamaan myös työtä koko Pohjan Taimen myynnin koordinoijana myyntijohtajan ominaisuudessa, joten yhteistyö asiakkaiden kanssa jatkuu myös taimipuolella.

Mukavaa kevään odotusta toivotellen,

Jaana ja Pohjan Taimen väki